Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک دکتری نانوبیوتکنولوژی پژوهشکده رویان توضیحاتی را درباره کاربرد و ویژگی‌های سلول‌های بنیادی دندان ارائه داد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، پس از شناخت سلول‌های بنیادی و آشنایی با ویژگی‌های منحصر به فرد آن‌ها در زمینه تحقیقات سلول‌های بنیادی جنینی، مطالعات گسترده‌ای جهت دستیابی به منابع جدیدی از سلول‌های بنیادی بالغ با قابلیت تمایز به رده‌های سلولی مختلف و دسترسی آسان صورت گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای آشنایی بیشتر با انواع سلول‌های بنیادی مشتق از بافت‌های نرم دندان، کاربرد و بهره‌گیری از آن‌ها گفت‌وگویی با فاطمه اژئیان، دکتری نانو بیوتکنولوژی در پژوهشکده رویان انجام داده‌ایم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

سلول‌های بنیادی مشتق از پالپ دندان چیست؟

در سال‌های اخیر انواع سلول‌های بنیادی مشتق از بافت‌های نرم دندان، بسیار مورد توجه بوده‌اند. سلول‌های بنیادی دندان در پالپ دندان کودکان یا دندان شیری که بین سنین پنج تا ۱۲ سال می‌افتد، وجود دارد؛ این سلول‌ها را همچنین می‌توان در نوجوانانی که نیاز به تخلیه دندان‌های آسیای کوچک برای ترمیم دارند و از دندان عقل سالم بزرگسالان جداسازی کرد.

کدام ویژگی‌ها سبب بهره‌گیری از سلول‌های بنیادی پالپ دندان شده است؟

خصوصیات چند توانی، امکان خود نوزایی و تکثیر سریع، این سلول‌ها را به گزینه‌ای مناسب جهت استفاده در روش‌های مهندسی بافت و درمان‌های باز زایی (regenerative medicine) تبدیل کرده است. علاوه بر این استخراج آسان و ارزان سلول‌های بنیادی پالپ دندان‌های بالغ (Dental Pulp Stem Cell) و سلول‌های بنیادی دندان‌های شیری لق (Stem cells from Human Exfoliated Deciduous Teeth) از بافت دور ریختنی پالپ، مزیت ویژه‌ای است که در کنار بروز نشانگرهای مزانشیمی و دارا بودن بعضی خواص سلول‌های بنیادی عصبی موقعیتی استثنایی را برای این سلول‌ها ایجاد کرده است.

سلول‌های بنیادی مشتق از پالپ دندان در چه زمینه‌هایی کاربرد دارد؟

این سلول‌ها مانند سلول‌های مزانشیمی مغز استخوان افراد بالغ (BMSCs) در محیط آزمایشگاه توان تمایز به رده‌های مختلف سلولی را دارد؛ این سلول‌ها در زمان تکوین از مهاجرت سلول‌های ستیغ عصبی به وجود آمده‌اند که مطالعات نشان‌دهنده توانایی آن‌ها جهت تحریک بازسازی دراز مدت اعصاب در آسیب‌های طناب نخاعی ستون فقرات و تمایز به نورون‌های عملکردی در محیط آزمایشگاه است. از سوی دیگر محققان با استفاده از سلول‌های بنیادی برگرفته از دندان‌های عقل افراد بالغ موفق شدند ریشه دندان را در خوک تولید کرده و با پیوندهای دندانی تاج دندان‌ها را ترمیم کنند، همچنین دانشمندان موفقیت‌های چشمگیری در درمان ضایعات دهان و دندان در محیط آزمایشگاه به دست آورده‌اند؛ توان تمایز استخوانی مشاهده شده در رده‌های ذکر شده بیانگر ارزش بالای استفاده از آن‌ها در درمان بعضی ناهنجاری‌های استخوانی از جمله بازسازی نقص‌های جمجمه‌ای است.

آیا این سلول‌های بنیادی در پیوندهای سلولی بدون نیاز به مهار سیستم ایمنی کاربرد دارد؟

گروهی از محققان نیز از سلول‌های بنیادی موجود در بافت‌های دندان به عنوان منبع مناسبی جهت تولید سلول‌های بنیادی پر توان القایی (iPSCs) استفاده کرده‌اند و در کنار کلیه ویژگی‌های یاد شده، این سلول‌ها به سبب دارا بودن پتانسیل ترشح فاکتورهای مهارکننده پاسخ دستگاه ایمنی دارای کارکرد ویژه‌ای جهت استفاده در پیوندهای سلولی بدون نیاز به مهار سیستم ایمنی است.

بانک سلول‌های بنیادی دندان در کدام کشورها وجود دارد؟

هم اکنون بانک سلول‌های بنیادی دندان در کشورهای آمریکا، هند، ژاپن و … به ثبت رسیده و گرایش روز افزون به ایجاد چنین منبع غنی در میان کشورهای مختلف همگام با بهینه سازی روش‌های جداسازی، انجماد و نگهداری سلول‌ها، آینده‌ای روشن را در درمان‌های باز زایی نوید می‌دهد.

نخستین آزمون بالینی گزارش شده درباره این سلول‌های بنیادی در چه زمینه‌ای بوده است؟

با وجود گذشت زمانی بسیار کوتاه از کشف و درک خواص ویژه این سلول‌ها، تحقیقات با سرعت بالایی به سمت فاز بالینی به پیش می‌رود، به گونه‌ای که طی سال‌های اخیر مطالعات وسیعی در فاز پیش بالینی روی حیوانات آزمایشگاهی صورت گرفته است. نخستین آزمون بالینی گزارش شده توسط محققان دانشگاه ناپل در سال ۲۰۰۹، ترمیم استخوان آرواره بیماران به کمک سلول‌های DPSC فرد را نشان می‌دهد. همچنین گزارش ارائه شده توسط Thayappan و همکاران آن در اواخر سال ۲۰۱۲ باز زایی بافت ریشه دندان به کمک سلول‌های بنیادی پالپ فرد را تأیید می‌کند و انبوه مطالعات در دست انجام، تأیید کننده اهمیت و کاربرد فراوان این سلول‌ها است.

کدام دندان‌ها حاوی سلول‌بنیادی است و این سلول‌ها چگونه به دست می‌آید؟

آگاهی از توانایی‌هایی این سلول‌ها موجب پیدایش گرایش جهانی جهت ذخیره‌سازی و نگهداری سلول‌های SHED و سلول‌های بنیادی سایر بافت‌های موجود در دندان به منظور بازیابی و استفاده در آینده شده است، سلول‌های بنیادی پالپ دندان انسان را می‌توان به راحتی از پالپ دندان کودکان و افراد بالغ که در طول بازدیدهای معمول دندان کشیده می‌شود و یک دورریز پزشکی است، به دست آورد. بر اساس تحقیقات انجام شده دندان‌های شیری قدامی یا پیشین حدود ۱۰ تا ۱۲ سلول و دندان‌های آسیا به طور متوسط هشت سلول بنیادی دارند.

کد خبر 434146

منبع: ایمنا

کلیدواژه: سلول های بنیادی دندان بيماری های دهان و دندان دندان عقل پژوهشکده رویان پالپ دندان دندان شیری کاربرد سلول های بنیادی سلامت دهان و دندان خراب شدن دندان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سلول های بنیادی پالپ دندان سلول های بنیادی مشتق سلول های بنیادی دندان سلول های بنیادی سلول ها دندان ها ویژگی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۹۳۵۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید دارویی که از دیابت جلوگیری می‌کند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیواطلس، این آنتی بادی مونوکلونال آزمایشی مانند یک سپر از آسیب به سلول های تولید کننده انسولین محافظت می کند و حتی در برخی موارد طول عمر این سلول ها را افزایش می دهد.

دیابت نوع یک زمانی روی می دهد که سیستم ایمنی بدن بیمار به سلول های بتا در پانکراس حمله می کند. این سلول های مهم انسولین تولید می کنند و بدون این ماده فرد نمی تواند سطح گلوکز خون را مدیریت کند که این روند یه تزریق مادام العمر انسولین منجر می شود و پیامدهایی برای سلامت فرد دارد.

اما محققان دانشگاه جان هاپکینز در پژوهشی جدید راهی نوین برای جلوگیری از آغاز دیابت یا حتی معکوس کردن آن در مراحل اولیه ابتلا یافته اند. یک داروی جدید به نام mAb43 که در حقیقت یک درمان آزمایشی است، برای مقابله با طیفی از بیماری ها نوید بخش بوده است.

آنتی بادی ها در حقیقت پروتئین هایی هستند که سلول هایی خاص و معمول پاتوژن های خارجی رابه یکدیگر پیوند می دهند تا آنها را از بدن پاکسازی کنند. واکسن ها به پروتئین سیستم ایمنی بدن آموزش می دهد تا در مقابل هدف های خاصی آنتی بادی تولید کند. آنتی بادی های مونوکلونال طوری مهندسی شده اند تا با یک هدف خاص بجنگند و به طور یک جا به عنوان واکنشی سریع به یک بیماری خاص مانند عفونت، به بدن منتقل می شوند. این نوع درمان هادر مطالعات اخیر برای مقابله با بیماری هایی مانندمالاریا، کووید۱۹ و غیره کارآمد بوده است.

در این موارد آنتی بادی ها طوری طراحی شدندتا سلول ها را از سیستم ایمنی بدن مخفی کنند. اما mAb43آنها را به پروتئینی کوچک که روی سطح سلول های بتا قرار دارد، پیوند می زندو سپس به عنوان یک سپر یا پوشش عمل می کند تا آنها را در برابر حملات سلول های ایمنی مخفی کند. هنگامیکه این دارو به طور مرتب مصرف شود، سلول های بتا را محافظت می کند و در نتیجه توانایی بیمار برای تولید انسولین نیز حفظ می شود. حتی اگر آسیب هایی به سلول ها وارد شده باشد، این سپر به سلول ها بتا فرصت می دهد تا بازتولید شوند.

محققان این درمان را روی ۶۴ موش مبتلا به دیابت نوع یک آزمایش کردند. موش ها پس از رسیدن به سن ۱۰ هفتگی ،هر هفته دوزهایی از این آنتی بادی را دریافت کردند و پس از ۳۵ هفته بدن تمام آنها عاری از دیابت بود. نکته جالب آنکه یکی از موش ها به طور موقت و پس از نمایان شدن علایم اولیه و قبل از دریافت آنتی بادی به این بیماری مبتلا شد. اما این موش هم پس از دریافت دوزهایی از دارو به مدت ۳۵ هفته درمان شد. همین امر نشان می دهد داروی مذکور می تواند روند ابتلا به دیابت را در مراحل اولیه ابتلا معکوس کند.

تمام موش هایی که این درمان را دریافت کردند تا پایان آزمایش (۷۵ هفته) زنده ماندند که در حقیقت طول عمر بیشتر موش ها نیز همین اندازه است. تحقیق مذکور هم اکنون با استفاده از آنتی بادی موش ها روی همین حیوانات آزمایش شده است. اما پژوهشگران تصمیم دارند در مرحله بعد نسخه انسانی این آنتی بادی را قبل از آزمایش بالینی توسعه دهند. اما یک مانع اصلی هنوز وجود دارد. آنتی بادی های مونوکلونال ممکن است برای مصرف گسترده گرانقیمت باشند.محققان امیدوارند با تحقیقات بیشتر هزینه آنها را کاهش دهند.

این تحقیق در ژورنال دیابت منتشر شده است.

کد خبر 6095397 شیوا سعیدی قوی اندام

دیگر خبرها

  • جهش تولید با فعالیت دانشگاه‌های مهارت‌محور محقق خواهد شد
  • چگونه دختری را عاشق خود کنیم؟ راهنمای کاربردی برای آقایان
  • رونمایی از برنامه کاربردی خودمراقبتی مبتنی بر تلفن هوشمند برای کنترل آسم در کاشان
  • راهی جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌های روده
  • وارفارین چیست و چه کاربردی دارد؟ + عوارض، استفاده در دوران بارداری و منع مصرف
  • ایجاد مهارت و کمک به شعار سال هدف اصلی دانشگاه علمی و کاربردی
  • 16 اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • تولید دارویی که از دیابت جلوگیری می‌کند
  • راه های افزایش گلبول های قرمز
  • لزوم کاربردی کردن محصولات پژوهشی برای تبدیل علم به ثروت