Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-06@00:35:19 GMT

مفاهیم: آنتی‌بادی چیست؟

تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۷۳۳۵۷۷

مفاهیم: آنتی‌بادی چیست؟

به گزارش همشهری آنلاین آنتی‌بادی‌ها مانند گردان «شناسایی» دستگاه ایمنی هستد که دشمن را پیدا  و آنها را برای تخریب نشان‌دار می‌کنند. آنتی‌بادی‌ها از سلول‌های دفاعی بدن آزاد می شوند و به شکار عوامل بیگانه می‌روند.

هنگامی که آنتی‌بادی‌ها هدف‌هایشان را پیدا می‌کنند، رشته‌ای از کنش‌ها را باعث می‌شوند به نابودی مهاجمان می‌انجامد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنتی‌بادی‌ها بخشی از دستگاه ایمنی «تطبیقی» هستند، یعنی بخشی از دستگاه ایمنی شناسایی و نابود کردن عوامل بیماری‌زای خاص را می‌آموزد.

ساختار آنتی‌بادی‌ها

دو بازوی مولکول آنتی‌بادی که در راس آن قرار دارند و شکلی مانند Y به آن می‌دهد به «آنتی‌ژن» یا «پادگن» می‌چسبند.

آنتی‌ژن ممکن است یک مولکول یا بخشی از یک مولکول باشد که خودشان معمولا بخشی از یک ویروس یا باکتری هستند. برای مثال کروناویروس جدید یا سارس-کوو-۲ پروتئین‌هایی گل‌میخ‌مانند در سطح بیرونی‌اش دارد که خاص این ویروس هستند و برخی از آنتی‌بادی‌ها به این گل‌میخ‌ها متصل می‌شوند و آنها را شناسایی می‌کنند.

پایه مولکول Y مانند  آنتی‌بادی به چندین مولکول دیگر تولید شده بوسیله دستگاه ایمنی متصل می‌شود که می‌توانند آنتی‌ژن را نابود یا دستگاه ایمنی از راه‌های دیگر بر ضد آن بسیج کنند. از جمله این راه‌ها می‌تواند به آبشار «کمپلمان» اشاره کرد.

کمپلمان در واقع مانند یک جلاد عمل می‌کند و باعث ایجاد سوراخ‌هایی در هدفش مثلا غشای یک ویروس یا باکتری ایجاد می‌کند.

همه آنتی‌بادی‌ها که «ایمونوگلوبولین» با به طور مخفف Ig نامیده می‌شوند، شکل اساسی Yمانند را دارد، اما پنج نوع از آنها در بدن وجود دارند که IgG، IgM، IgA، IgD و IgE نامیده می‌شوند.

هر کدام از این انواع آنتی‌بادی اندکی متفاوت هستند و نقش‌های اندکی متفاوت را در دستگاه ایمنی ایفا می‌کنند. برای مثال ایمونوگلبولین G یا IgG فقط یک بخش Yمانند دارد، در حالیکه ایمونوگلبولین M پنج بخش Yمانند دارد که هر کدامشان می‌توانند به یک آنتی‌ژن متصل شوند.

IgG و IgM آنتی‌بادی‌هایی هستند که در جریان خون در گردش هستند و از طریق آن وارد اندام‌های توپر بدن می‌شوند. IgA با ترشحات مخاطی به بیرون از بدن فرستاده می‌شود. IgE آنتی‌بادی‌است که معمولا باعث ایجاد پاسخ‌های آلرژیک به مواد آلرژی‌زا مانند گرده‌های گیاهی می‌شود.

IgD بیشتر از لحاظ تاریخی برجسته شده است، اما یکی از نقش‌های آن فعال کردن سلول‌هایی است که آنتی‌بادی تولید می‌کنند.

آنتی‌بادی‌ها کجا تولید می‌شوند؟

برای اینکه آنتی‌بادی‌ها را بشناسید، اول باید سلول‌های B را بشناسید که نوعی از سلول‌های سفید خون هستند که در مغز استخوان تشکیل می‌شوند. حدود یک تریلیون سلول‌B   در بدن وجود دارند و هر یک از آنها آنتی‌بادی IgM یگانه‌ای تولید می‌کنند که روی سطح سلول B می‌نشیند و هر کدام از آنها به یک آنتی‌ژن متصل می‌شوند.

این میزان فوق‌العاده گوناگونی به بدن امکان می‌دهد تقریب هر ماده‌ای را که وارد بدن می‌شود، شناسایی کند. برای ایجاد این گوناگونی بدن به این گونه عمل می‌کند: در هر سلول  B ژن‌هایی که رمزبندی محل اتصال آنتی‌بادی را به عهده دارند، مانند کارت‌های بازی در یک دست بر زده می‌شوند یا به عبارت دیگر بازآرایی می‌شوند.

میزان‌های بازآرایی که به این طریق می‌تواند انجام شود، فوق‌العاده زیاد است.

این سلول‌های    B در بدن گشت می‌زنند و اغلب در جاهایی از بدن مانند گره‌های لنفاوی یا لوزه‌ها بیشتر می‌مانند. این سلول‌های B در اغلب اوقات به چیزی متصل نمی‌شوند. اما اگر با شانس یک در میلیون یک سلول B به ماده‌ای خارجی متصل شود، این سلول‌ B پاسخ دفاعی لازم را فعال می‌کند.

پس از این اتصال، اندازه این سلول B بزرگ می‌شود و شروع به تقسیم شدن می‌کند و به اصطلاح «گسترش دودمانی» پیدا می‌کند.

سلول‌هایی که از تقسیم سلول B اولیه به دست می‌آیند، نسخه همسان آن هستند، ممکن است صدها هزار تا یک میلیون از این سلول‌های همسان بوجود آیند. در نهایت سلول‌های ‌B که گسترش دودمانی پیدا کرده‌اند، به «سلول‌های پلاسما» (پلاسما سل) متصل می‌شوند که کارخانه‌های تولید آنتی‌بادی هستند.

این سلول‌ها ۱۰۰۰۰ مولکول آنتی‌بادی به ازای هر سلول در هر ثانیه تولید می‌کند و این تولید آنتی‌بادی ممکن است هفته‌ها تا سال‌ها به طول انجامد.

اما همه سلول‌های B به میزان‌های مشابه تقسیم نمی‌شوند.

اگر سلول B را یک قفل حساب کنید و همه این مولکول‌های متفاوت مانند کلیدهای متفاوتی هستند که در اطراف آن در گردش هستند، اما برخی از کلیدها بهتر با این قفل جفت می‌شوند و برخی بدتر و برخی اصلا با آن جفت نمی‌شون. بسته به اینکه میزان جفت شدن کلید با قفل روی سطح یک سلول B چقدر باشد، آن سلول برای تقسیم شدن بیشتر تحریک خواهد شد. هر چه سلول ‌B بیشتر تکثیر شود، سلول‌های پلاسمای بیشتری ایجاد  و در نهایت آنتی‌بادی خاصی بیشتر تولید می‌شود.

بدن همچنین فقط یک نوع آنتی‌بادی تولید نمی‌کند، بلکه مجموعه‌ای درهم‌وبرهم از آنها را تولید می‌کند که هر یک از آنها به بخش‌های متفاوت عامل مهاجم متصل می‌شوند.

همه آنتی‌بادی‌های پس از متصل شدن به هدف کار یکسانی انجام نمی‌دهند. برخی از آنها با خنثی کردن عامل مهاجم و جلوگیری از ورود آن به سلول عفونت را در نطفه خفه می‌کنند. برخی دیگر مهاجمان را نشان‌دار می‌کنند تا سلول‌های قاتل (یک وسیله دیگر دفاعی بدن) بتوانند آنها را نابود کنند. آنتی‌بادی‌های دیگر ممکن است ویروس‌ها یا باکتری‌ها در پوشش چسبنده‌ای می‌پیچانند. آنتی‌بادی‌های دیگر ممکن است سلول‌های ایمنی به نام ماکروفاژ را احضار کنند که می‌توانند عامل مهاجم را ببلعند.

تولید دو نوع آنتی‌بادی در مقابل ویروس

اولین نوع آنتی‌بادی‌ که پس از قرارگیری در برابر عامل مهاجمی مانند ویروس تولید می‌شود، IgM است که ۷ تا ۱۰ روز بعد از قرار گیری در معرض ویروس در خون ظاهر می‌شود. IgM می‌تواند به عامل مهاجم متصل شود، اما هر یک پنج زائده Yمانند این پروتئین اتصال نسبتا ضعیفی ایجاد می‌کنند. اما مانند پنج آدم ضعیفی که با هم می‌توان نیروی قوی ایجاد کنند این پنج Y (۱۰ بازو) در همکاری با هم می‌تواند اتصالی قوی به وجود آورند.

پس از ۱۰ تا ۱۴ روز بدن شروع به تولید IgG می‌کند که نیروی کاری اصلی دستگاه ایمنی است. IgG می‌تواند از جفت در زن باردار هم عبور کند و باعث محافظت غیرفعال در نوزاد در برابر بیماری‌ها شود تا زمانی که دستگاه ایمنی خود نوزاد به کار بیفتد.

اتوآنتی‌بادی‌ها: حمله به خودی

دستگاه ایمنی به طور طبیعی علمکردی عالی در شناخت دشمن و نادیده گرفتن یا تحمل سلول‌های خودی دارند. اما گاهی این روند درست پیش نمی‌رود.

سلول‌های T یک نوع دیگر سلول‌های سفید خون نیز در شناسایی اهداف نقش دارند. فقط هنگامی که هر دوی سلول‌های B و سلول‌های T چیزی را به عنوان مهاجم خارجی شناسایی می‌کنند، پاسخ ایمنی ایجاد خواهد شد. بدن معمولا سلول‌های B را که آنتی‌بادی‌های ضد بافت‌های خود بدن یا به اصطلاح «اتوآنتی‌بادی» را تولید می‌کنند،از بین می‌برد. اما اگر این کار انجام نشود، دستگاه ایمنی باعث تخریب سلول‌های خود بدن خواهد شد و بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید یا دیابت نوع یک بوجود می‌آیند.

کد خبر 533911 برچسب‌ها مجله مفاهیم پزشکی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: آنتی بادی دستگاه ایمنی آنتی بادی آنتی بادی ها متصل می شوند سلول ها عامل مهاجم سلول های B آنتی ژن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۳۳۵۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرحله نهایی جشنواره قرآنی حیات در مشهد برگزار خواهد شد

به گزارش خبرنگار مهر، هادی قاسمی رئیس سازمان بسیج دانشجویی کشور در نشست خبری جشنواره قرآن و عترت حیات با شعار حس یک انتخاب تازه که امروز یکشنبه شانزدهم اردیبهشت ماه در لانه جاسوسی برگزار شد، گفت: نیاز و عطش مردم با گذشت زمان به مفاهیم قرآن بیشتر می‌شود و این موضوع بتوان شاهد مثالش را در حوزه فعالیت‌های قرآنی ماه رمضان پیدا کرد.

وی ادامه داد: قرآن ریشه در زندگی مردم و ملت دارد و هر چند روز هم حس نیاز به آن بیشتر شده‌است.بسیج دانشجویی اجرای برنامه جشنواره حیات با شعار حس یک انتخاب تازه که با زاویه جدید ورود به مفاهیم قرآنی پیدا می‌کند، قرآن را در متن زندگی تغییر می‌دهد.

وی با اعلام اینکه مدت زیادی از اطلاع‌رسانی این جشنواره نگذشته است، افزود: بیش از دوازده هزار نفر در نه رشته ورود داشته و ارزیابی شدند. مرحله نهایی این جشنواره نیز در مشهد مقدس ۲۲ تا ۲۵ اردیبهشت ماه با ۴۰۰ نفر از برگزیدگان برگزار خواهد شد.

رئیس سازمان بسیج دانشجویی ادامه داد: محوریت جشنواره موضوع سبک زندگی است.توجه به اینکه قرآن در متن زندگی جاری و ساری باشد و آنچه در این شرایط و فضای متلاطم به انسان آرامش می‌دهد، مفاهیم قرآنی است.

وی اظهار داشت: اتفاقات اخیری که در دانشگاه‌های اروپا و آمریکا رخ داده نوید دهنده جنس صداهایی است که در متن قرآن آمده که یاریگر مظلوم باشیم و صدای حقیقت جویی در تمام عالم در حال شنیده شده است. این جشنواره سال نخستی است که برگزار می‌شود امیدواریم سالهای بعد حوزه بین الملل را به آن اضافه کنیم.

رئیس سازمان بسیج دانشجویی بیان کرد: اقبال دانشجویی در دانشگاه‌های مختلف جای خودش را باز کرده است. استحکام مفاهیم اسلامی با مضامین قرآنی قابل انتقال به نسل جوان است.

قاسمی در پایان گفت: شبکه کردن کسانی که کنش گری در خصوص مسائل قرآنی دارند، بسیار اهمیت دارد و صرفاً برگزاری رویداد و جلسه نمی‌تواند کمک کننده باشد. با شبکه کردن کسانی که به دنبال مفاهیم قرآنی تلاش می‌کنند با فهم دقیقی از مسائل، به دنبال تلاش برای حل کردن آن برمیاییم.

در ادامه محمد بابایی دبیر جشنواره قرآن و عترت حیات گفت: جشنواره حیات از آبان سال گذشته آغاز شد ۸ هزار نفر در نه رشته ثبت نام کردند. در این جشنواره، دانشجو را به سبک زندگی سوق می‌دهیم تا روز به روز با مفاهیم قرآنی جلو ببریم. مرحله استانی از اول ماه رمضان تا آخر این ماه برگزار شد.

وی با اعلام رشته‌های این جشنواره گفت: این جشنواره در بخش‌های مختلف هنری برپا می‌شود.پنج رشته آوایی، یک رشته کتبی و سه رشته هنری از جمله رشته‌های این جشنواره است.

بابایی با تاکید بر اینکه ما به دنبال تخصص نیستیم، اظهارداشت: ما به رشته‌هایی پرداختیم که خودش به تنهایی چندین بخش را در برمی‌گیرد. همچنین رویداد طرح ملی راویان قرآن از جمله برنامه‌های دیگر این جشنواره است.

کد خبر 6097477 سمانه نوری زاده قصری

دیگر خبرها

  • مرحله نهایی جشنواره قرآنی حیات در مشهد برگزار خواهد شد
  • مفاهیم: فلر یا شرارهٔ منحرف کننده در هواپیماهای جنگنده چیست؟
  • تزریق سفتریاکسون فقط باید در بیمارستان انجام شود
  • کاربرد های آنتی اسکالانت در تصفیه آب چیست؟
  • تزریق آنتی بیوتیک در مطب، زن جوان را راهی بخش مراقبت های ویژه کرد
  • درمان معجزه‌آسای حساسیت فصلی با عطر طبیعی
  • رده نهم، بهترین رتبه تیم‌های میکس تفنگ بادی
  • تولید دارویی که از دیابت جلوگیری می‌کند
  • مفاهیم جان‌بخش اسلامی از مرزها بیرون رفته است
  • تولید میکروقطره‌هایی که برای تشخیص دقیق بیماری استفاده خواهند شد