Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین آنتی‌بادی‌ها یا پادتن‌ها مولکول‌های پروتئینی که دستگاه ایمنی بدن در دفاع در برابر عوامل مهاجم تولید می‌کند، اساس تولید برخی از سودمندترین داروهای موجود در آزمایشگاه‌های زیست‌فناوری قرار می‌گیرند.

مفاهیم: آنتی‌بادی چیست؟

آنتی‌بادی‌های مونوکلونال بوسیله مجموعه‌های سلول‌های ایمنی مشابه که دودمان یا «کلون» همه‌شان به یک سلول والدی مشابه می‌رسد، تولید می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنتی‌بادی‌های مونوکلونال «میل ترکیبی تک‌ظرفیتی» دارند به این معنا که همه آنها به یک «اپی‌توپ» واحد (محلی از آنتی‌ژن که آنتی‌بادی به آن متصل می‌شود) متصل می‌شوند. در مقابل آنتی‌بادی‌های پلی‌کلونال (پادتان‌های چند دودمانی) که معمولا بوسیله سلول‌های پلاسمایی (سلول‌های مولد آنتی‌بادی) با تبارهای متفاوت تولید می‌شوند، به چندین «اپی‌توپ» متصل می‌شوند.

آنتی‌بادی‌های مونوکلونال ابزار مهمی در بیوشیمی، زیست‌شناسی مولکولی و پزشکی هستند.

دانشمندان برای ساخت یک آنتی‌بادی مونوکلونال یک حیوان (یا احتمالا انسان) را با ماده‌ای که می‌خواهند آنتی‌بادی بر ضدش تولید شود، واکسینه می‌کنند تا دستگاه ایمنی حیوان شروع به تولید آنتی‌بادی بر ضد آن ماده خاص کند.

بدن حیوان به تدریج آنتی‌بادی‌هایی را خواهد ساخت که تاثیربخشی بیشتر و بیشتر بر ضد آن ماده یا به عبارت دیگر «آنتی‌ژن» دارند. سپس سلول‌های تولیدکننده آنتی‌بادی (سلول‌های پلاسمایی) از بقیه سلول‌های سفید خون جدا می‌شوند و در آزمایشگاه در ظرف کشت گذاشته می‌شوند تا معلوم شود آنتی‌بادی‌های کدامیک از آنها بهتر از همه به آن آنتی‌ژن معین متصل می‌شود.

سلولی که بهترین آنتی‌بادی از لحاظ اتصال با آنتی‌ژن را تولید می‌کند- از سایر سلول‌ها جدا می‌شود تا به اصطلاح به عنوان یک «کارخانه تولیدکننده آنتی‌بادی» به کار رود. آنتی‌بادی‌هایی که این سلول تولید می‌کند کاملا اختصاصی هستند و به یک محل خاص در آنتی‌ژن (که می‌تواند ویروس، باکتری، سلول سرطانی و ... باشد) متصل می‌شوند و آن را خنثی می‌کنند.

برای تولید این آنتی‌بادی مونوکلونال در ابعاد وسیع در مرحله بعد این سلول در آزمایشگاه با یک سلول سرطان خون پیوند زده می‌شود تا چیزی به نام «هیبریدوما» (hybridoma) یا «مونوکلون» (monoclone) به وجود آید. این هیبریدوما یا مونوکلون به طور مداوم آنتی‌بادی دقیقا مشابهی را تولید خواهد کرد. علت پیوند زدن سلول مونوکلونال با سلول سرطانی این است که خاصیت تکثیر مداوم به آن داده شود.

این سلول‌های مولد آنتی‌بادی‌های مونوکلونال استفاده‌های گسترده‌ای در تحقیقات علمی به عنوان یک ابزار بسیار دقیق دارند. در حال حاضر میلیون‌ها نوع از آنتی‌بادی‌های مونوکلونال به طور تجاری تولید می‌شوند و در آزمایشگاه‌ها برای اتصال به ریزترین و اختصاصی‌ترین هدف‌های سلولی به کار می‌روند.

آنتی‌بادی‌های مونوکلونال همچنین اساس بسیاری از داروهای پرفروش هستند. برای مثال داروی «ادالیموماب» با نام تجاری Humira یک آنتی‌بادی مونوکلونال است که برای درمان آرتریت روماتوئید به کار می‌رود. این دارو یک پروتئین التهابی را که نوعی «سایتوکاین» است، مهار می‌کند.

یک داروی دیگر به نام بواسیزوماب با نام تجاری Avastin مولکولی را هدف قرار می‌دهد که باعث رشد رگ‌های خونی می‌شود. این دارو با مهار کردن این مولکول می‌تواند سرعت رشد سرطان‌های ریه، روده بزرگ، کلیه و برخی سرطان‌های مغز را کاهش دهد.

پژوهشگران در ساسر جهان برای مبارزه با پاندمی کروناویروس جدید (سارس-کوو-۲) نیز به دنبال ساخت آنتی‌بادی‌های مونوکلونالی هستند که بتواند این ویروس را خنثی کند.

برای این کار ابتدا آنتی‌بادی‌های موجود در پلاسمای خون افرادی که از بیماری کووید-۱۹ ناشی از کروناویروس جدید بهبود یافته‌اند، جدا می‌شوند. در مرحله بعد از میان این آنتی‌بادی‌ها، موثرترین‌شان از لحاظ خنثی کردن کروناویروس جدا می‌شوند و در مرحله بعد به شیوه‌ای که در بالا گفته شد، تولید انبوه این آنتی‌بادی در کارخانه‌های داروسازی انجام می‌شود.

آنتی‌بادی‌های مونوکلونالی که به این ترتیب تولید می‌شوند، می‌توانند ایمنی موقتی «غیرفعال» در برابر کروناویروس در افراد ایجاد کنند تا زمانی که دستگاه ایمنی خود فرد پاسخ ایمنی کارآمد و درازمدت فعال در برابر ویروس ایجاد کند.

پیشرفت بزرگ بعدی در درمان کرونا: آنتی‌بادی‌های مصنوعی کد خبر 537407 برچسب‌ها كروناويروس مجله مفاهیم پزشکی دارو

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: كروناويروس دارو آنتی بادی مونوکلونال تولید می شوند آنتی بادی آنتی بادی ها سلول ها آنتی ژن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۶۳۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۹ و ۳۶، رتبه تیراندازان المپیکی ایران در جام جهانی

نمایندگان المپیکی ایران در مرحله مقدماتی تفنگ بادی زنان نوزدهم و سی و ششم شدند و از رسیدن به فینال بازماندند.

به گزارش ایسنا، در چهارمین روز از مسابقات تیراندازی جام جهانی باکو، دختران ایران در مرحله مقدماتی تفنگ بادی در کنار ۹۷ تیرانداز رقابت کردند اما از رسیدن به فینال این ماده بازماندند.

در پایان مرحله مقدماتی فاطمه امینی تیرانداز المپیکی با رکورد ۶۲۹.۸ در رده نوزدهم قرار گرفت. نجمه خدمتی با رکورد ۶۲۹.۵ در رده بیست و سوم ایستاد و شرمینه چهل‌امیرانی دیگر نماینده المپیکی ایران با رکورد ۶۲۸.۱ در رده سی و ششم ایستاد.

مسابقات تیراندازی جام جهانی از ۱۳ تا ۲۱ اردیبهشت در سه رشته تفنگ، تپانچه و اهداف پروازی به میزبانی باکو آذربایجان انجام می‌شود. ایران در این مسابقات تنها در بخش تفنگ و تپانچه نماینده دارد. امتیاز مسابقات جام جهانی در رنکینگ المپیکی تیراندازان تاثیرگذار است.

تاکنون نمایندگان ایران در هیچ ماده‌ای به فینال نرسیده‌اند. در تپانچه بادی هانیه رستمیان هجدهم، گلنوش سبقت‌اللهی پنجاه و هفتم و سجاد پورحسینی سی و سوم شدند. تیم ایران در میکس تپانچه (گلنوش سبقت‌اللهی و سجاد پورحسینی) در رده بیست و چهارم وتیم‌های میکس تفنگ (شرمینه چهل‌امیرانی و امیرمحمد نکونام) نهم و تیم دیگر (فاطمه امینی و پوریا نوروزیان) سی و پنجم شدند. در تفنگ بادی امیرمحمد نکونام یازدهم، پوریا نوروزیان پنجاه و هشتم، نجمه خدمتی بیست و سوم، فاطمه امینی نوزدهم و شرمینه چهل‌امیرانی سی و ششم شدند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مرحله نهایی جشنواره قرآنی حیات در مشهد برگزار خواهد شد
  • ۱۹ و ۳۶، رتبه تیراندازان المپیکی ایران در جام جهانی
  • مفاهیم: فلر یا شرارهٔ منحرف کننده در هواپیماهای جنگنده چیست؟
  • کاربرد های آنتی اسکالانت در تصفیه آب چیست؟
  • تزریق آنتی بیوتیک در مطب، زن جوان را راهی بخش مراقبت های ویژه کرد
  • رده نهم، بهترین رتبه تیم‌های میکس تفنگ بادی
  • تولید دارویی که از دیابت جلوگیری می‌کند
  • راه های افزایش گلبول های قرمز
  • مفاهیم جان‌بخش اسلامی از مرزها بیرون رفته است
  • تولید میکروقطره‌هایی که برای تشخیص دقیق بیماری استفاده خواهند شد