Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-05@23:51:26 GMT

زهر مار چیست و چه تاثیری بر بدن دارد؟

تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۱۰۸۱۳

زهر مار چیست و چه تاثیری بر بدن دارد؟

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ جزء اصلی زهر مار پروتئین است. این پروتئین‌های سمی عامل بسیاری از اثرات نامطلوب آن هستند. همچنین حاوی آنزیم‌هایی است که به سرعت بخشیدن به واکنش‌های شیمیایی که پیوند‌های شیمیایی بین مولکول‌های بزرگ را می‌شکند، کمک می‌کند. این آنزیم‌ها به تجزیه کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌هایی مانند فسفولیپید‌ها و نوکلئوتید‌های مسئول ساخت DNA در طعمه کمک می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنزیم‌های سمی همچنین فشار خون را کاهش می‌دهند، گلبول‌های قرمز را از بین می‌برند و از کنترل ماهیچه‌ها جلوگیری می‌کنند.

انواع سموم ترشح شده توسط مار‌ها و هدف آنها:

۳ نوع سموم اصلی وجود دارد که هر کدام نقش یا اثر خاصی دارند که با دیگری متفاوت است، به عنوان مثال نوروتوکسین‌ها معمولاً در فلج کردن حرکت طعمه و کاهش فشار خون آن برای تسهیل دفع آن یافت می‌شوند. سه نوع سم و اثربخشی هر یک از آن‌ها به شرح زیر است.

۱. سیتوتوکسین ها:
آن‌ها مواد سمی هستند که سلول‌های بدن را از بین می‌برند. سیتوتوکسین‌ها منجر به مرگ بیشتر یا تمام سلول‌های بافت یا اندام تحت تأثیر گزش می‌شوند، وضعیتی که به نام نکروز شناخته می‌شود. برخی از بافت‌ها ممکن است دچار نکروز مایع شوند که در آن بافت به طور جزئی یا کامل مایع شده است.

سیتوتوکسین‌ها به هضم جزئی طعمه قبل از خوردن کمک می‌کنند. سیتوتوکسین‌ها معمولاً به نوع سلول‌هایی که بر آن‌ها تأثیر می‌گذارند اختصاص دارند. کاردیوتوکسین‌ها سیتوتوکسین‌هایی هستند که سلول‌های قلب را از بین می‌برند، میوتوکسین‌ها فقط سلول‌های ماهیچه‌ای را هدف قرار داده و تخریب می‌کنند و کلروتوکسین‌ها سلول‌های کلیه را از بین می‌برند.

۲. نوروتوکسین ها:
آن‌ها مواد شیمیایی سمی برای سیستم عصبی هستند. نوروتوکسین‌ها با مختل کردن سیگنال‌های شیمیایی (انتقال دهنده‌های عصبی) ارسال شده بین سلول‌های عصبی کار می‌کنند. آن‌ها ممکن است تولید انتقال دهنده‌های عصبی را کاهش دهند یا مکان‌های گیرنده خود را مسدود کنند. سایر نوروتوکسین‌ها با مسدود کردن کانال‌های کلسیم و کانال‌های پتاسیم عمل می‌کنند. این کانال‌ها برای انتقال سیگنال‌ها در طول نورون‌ها مهم هستند.

نوروتوکسین‌ها باعث فلج عضلانی می‌شوند که همچنین می‌تواند منجر به مشکل در تنفس و مرگ شود. مار‌های خانواده Elapidae (Lapididae) معمولاً نوروتوکسین تولید می‌کنند. این مار‌ها نیش‌های کوچکی دارند و شامل مار‌های کبرا، مامباها، مار‌های دریایی و مار‌های مرجانی هستند.

در ادامه گروهی از نوروتوکسین‌ها و نوع مار‌هایی که از آن‌ها استفاده می‌کنند:

کلسیپتین: این سم خونی با مسدود کردن کانال‌های کلسیمی از عملکرد تحریک تکانه‌های عصبی را مختل می‌کند. این سم در مامبای سیاه یافت می‌شود.

کوپروتوکسین: این نوع سم که توسط مار کبری تولید می‌شود، با مسدود کردن عملکرد گیرنده‌های نیکوتین استیل کولین عمل می‌کند و منجر به فلج می‌شود.

کلسیکلیدین: مانند کلسیپتین، این نوروتوکسین کانال‌های کلسیمی با ولتاژ را که عملکرد سیگنال‌های عصبی را مختل می‌کنند، مسدود می‌کند. در مار مامبا سبز یافت شد.

واسیکلین: که در مامبای سبز شرقی یافت می‌شود، عملکرد آنزیم استیل کولین استراز را که حرکت عضلات را کنترل می‌کند، مهار می‌کند و در نتیجه باعث حرکت غیرقابل کنترل ماهیچه، تشنج و فلج تنفسی می‌شود.

کالیوتوکسین: این سم توسط مار مرجانی آبی تولید می‌شود و از بسته شدن کانال‌های سدیم در سلول‌های عصبی جلوگیری می‌کند و باعث فلج کامل در بدن می‌شود.

۳. هموتوکسین ها:

آن‌ها سمومی هستند که اثرات سمی روی گلبول‌های قرمز دارند و همچنین فرآیند‌های لخته شدن خون را مختل می‌کنند. این مواد با انفجار گلبول‌های قرمز، تداخل با عوامل انعقاد خون و سپس باعث مرگ بافت و آسیب اندام‌ها و همچنین باعث از بین بردن گلبول‌های قرمز خون ناتوانی خون در لخته شدن و باعث خونریزی داخلی جدی می‌شوند و تجمع گلبول‌های قرمز مرده در رگ‌های خونی نیز می‌تواند عملکرد کلیه را مختل کند، در حالی که برخی از سموم از لخته شدن خون جلوگیری می‌کنند و نوع دیگری نیز وجود دارد که باعث تجمع پلاکت‌ها و سلول‌های خونی می‌شود.

نحوه استفاده از زهر مار در پزشکی:

علاوه بر استفاده از زهر مار برای به دست آوردن پادزهر، مطالعه سم مار‌ها و عملکرد‌های بیولوژیکی آن‌ها پس از کشف راه‌های جدید مبارزه با بیماری‌های انسانی از طریق آن‌ها اهمیت فزاینده‌ای پیدا کرده است، برخی از این بیماری‌ها شامل سکته مغزی، بیماری آلزایمر، سرطان و اختلالات قلبی و... می‌شوند.

از آنجایی که سم مار به طور خاص سلول‌ها را هدف قرار می‌دهند محققان در حال انجام تحقیقات زیادی در مورد روش‌هایی هستند که این سموم برای تولید دارو‌های قادر به هدف قرار دادن سلول‌های خاص استفاده می‌شوند. تجزیه و تحلیل اجزای زهر مار به تولید مسکن‌های قوی‌تر به عنوان رقیق کننده‌های خون موثرتر نیز کمک کرده است.

محققان از خواص ضد انعقادی سم هتوکسین، برای تولید دارو‌هایی برای درمان فشار خون بالا، اختلالات خونی و حملات قلبی و نوروتوکسین‌ها برای تولید دارو‌هایی برای درمان بیماری‌های مغزی و سکته استفاده کرده اند.

اولین داروی مبتنی بر زهر که توسط FDA ساخته و تایید شد، کاپتوپریل بود، مشتق شده از پیتون برزیلی که برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: مار زهر درمان بین می برند گلبول های قرمز فشار خون کانال ها زهر مار سلول ها مار ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۱۰۸۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدن و بوییدن غذا ممکن است به راه جدیدی برای درمان دیابت تبدیل شود

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که وقتی گرسنه هستید و غذا می‌بینید یا بوی غذا را حس می‌کنید چه اتفاقی در بدن شما می‌افتد؟ گروهی از محققان در موسسه تحقیقات متابولیسم ماکس پلانک متوجه شده‌اند که بدن ما در عرض چند دقیقه چگونه به این موضوع واکنش نشان می‌دهد. این یافته‌ها ممکن است راه را برای درمان دیابت نوع ۲ نیز هموار کند.

به گزارش ایسنا، هنگامی که حواس ما غذا را تشخیص می‌دهد، بدن ما با تولید بزاق و اسید گوارشی برای دریافت غذا آماده می‌شود. ما از مطالعات قبلی می‌دانستیم که کبد نیز جزو ارگان‌هایی است برای دریافت غذا آماده می‌شود.

سینیکا هنشکه(Sinika Henschke)، نویسنده اول این مطالعه، توضیح می‌دهد که اکنون ما نگاهی دقیق‌تر به میتوکندری‌های سلول‌های کبدی انداخته‌ایم، زیرا آنها اندامک‌های سلولی ضروری برای متابولیسم و تولید انرژی هستند و متوجه شدیم که این سازگاری با چه سرعتی شگفت‌آور انجام می‌شود.

به نقل از اس‌اف، محققان با آزمایش روی موش‌ها نشان دادند که تنها دیدن و بوییدن غذا برای تحریک پاسخ در کبد کافی است. به طور خاص، حس کردن غذا بر میتوکندری در سلول‌های کبد تأثیر می‌گذارد.

طی فرآیندی موسوم به فسفوریلاسیون یک گروه فسفات به پروتئین اضافه می‌شود که یک مکانیسم تنظیمی مهم در بدن است. این کار یک مسیر سیگنال‌دهی جدید را نشان می‌دهد که حساسیت به انسولین را در بدن تنظیم می‌کند.

تأثیر روی کبد توسط گروهی از سلول‌های عصبی به نام نورون‌های POMC انجام می‌شود که تنها با دیدن و بوی غذا در عرض چند ثانیه فعال می‌شوند. سپس به کبد سیگنال داده می‌شود تا برای ورود مواد مغذی به سمت خود آماده شود. تحقیقات این تیم همچنین نشان می‌دهد که فعال شدن نورون‌های POMC به تنهایی برای سازگاری میتوکندری، حتی بدون غذا کافی است.

مطالعه ما نشان می‌دهد که درک حسی غذا، فرآیندهای انطباقی در میتوکندری و حساسیت به انسولین چقدر با هم مرتبط هستند. ینس برونینگ(Jens Brüning)، رئیس این مطالعه و مدیر موسسه تحقیقات متابولیسم ماکس پلانک، می‌گوید: درک این مکانیسم‌ها نیز مهم است زیرا حساسیت به انسولین در دیابت نوع ۲ مختل می‌شود.

نظر یک متخصص تغذیه

جالب است که ببینیم این یافته‌ها چگونه به انسان‌ها تعمیم داده می‌شوند و تأثیراتی که می‌توانند بر درمان دیابت نوع ۲ داشته باشد چیست. ما به خوبی می‌دانیم که فرآیند هضم قبل از خوردن لقمه اول غذا شروع می‌شود.

وقتی به غذا نگاه می‌کنید یا بوی آن را حس می‌کنید، بدن شما شروع به آماده شدن می‌کند. در سطح فیزیکی، وقتی غذا را در تخیل خود می‌بینید، بو می‌کنید یا حتی می‌چشید، شروع به ترشح بزاق می‌کنید. این بسیار مهم است زیرا باعث می‌شود هر چیزی که در طول وعده غذایی اتفاق می‌افتد بسیار آسان‌تر شود.

مطالعات قبلی نشان داده است که کبد نیز خود را آماده می‌کند و اکنون ممکن است ببینیم که این مکانیسم می‌تواند به عنوان یک هدف پزشکی، مورد استفاده قرار گیرد.

این یافته‌ها در مجله Science منتشر شده است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • دستیابی محققان به یک هدف درمانی جدید برای کنترل آسیب‌ های مغزی
  • راهی جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌های روده
  • تحریم‌های غرب چه تاثیری بر صادرات روسیه داشت؟
  • سل تراپی معجزه نمی کند/ حداقل دو سوم سرطانی ها در ایران حتماً زنده می مانند
  • دیدن و بوییدن غذا ممکن است به راه جدیدی برای درمان دیابت تبدیل شود
  • ریشه‌یابی خشونت‌های فیزیکی و کلامی/ جریمه بدون آموزش تاثیری ندارد
  • 16 اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • تولید دارویی که از دیابت جلوگیری می‌کند
  • سفر فرزین به ریاض چه تاثیری بر بازار غیررسمی ارز داشت؟
  • راه های افزایش گلبول های قرمز